0

αναδημοσίευση από το saronicmagazine.com

Η ανακαίνιση του Καποδιστριακού Κτηρίου, εξαιτίας προβληματικών μελετών, από το καλοκαίρι του 2014 θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2016!
Της Τόνιας Ζαραβέλα 
Για έναν ακόμη χρόνο παρατείνεται η αποπεράτωση της αποκατάστασης του Κυβερνείου του Καποδίστρια, καθώς, ενώ πλησίαζε η ολοκλήρωση των έργων, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε προβλεφθεί η επισκευή της σκεπής!
Το έργο της επισκευής του ιστορικού αυτού κτιρίου, που προορίζεται για τη στέγαση του Ιστορικού Αρχείου της Αίγινας, απασχολεί και προβληματίζει από την πρώτη κιόλας ημέρα της έγκρισής του. Και, ενώ επρόκειτο να παραδοθεί περί τα τέλη του καλοκαιριού του 2014, διανύουμε φέτος τον τρίτο χειμώνα που η βροχή ποτίζει τα «σπλάχνα» του Κυβερνείου. Οι αλλεπάλληλες διακοπές των εργασιών, η μείωση της αρχικής χρηματοδότησης από τη ΔΕΗ και η τραγελαφικά ετεροχρονισμένη διαπίστωση της αναγκαιότητας αποκατάστασης της σκεπής είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση του έργου, που… ξαναπήρε εμπρός χάρη στις συνεχείς παραστάσεις του νυν δημάρχου Δημήτρη Μούρτζη στα αρμόδια υπουργεία, αλλά και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Από τη βλάβη της ΔΕΗ εώς το Κυβερνείο
Ενάμιση χρόνο μετά την πολυήμερη διακοπή της ηλεκτροδότησης της Αίγινας, τον Αύγουστο του 2014, εξαιτίας βλάβης στα δύο υποθαλάσσια τροφοδοτικά καλώδια της ΔΕΗ, έγινε δεκτή από το υπουργείο Παιδείας χορηγία της ΔΕΗ, αρχικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Επιχείρησης, ως αποζημίωση των ζημιών που προκλήθηκαν στην οικονομία και στην τουριστική εικόνα του νησιού. Η τότε διοίκηση του Δήμου Αίγινας, με δήμαρχο τον Τάκη Κουκούλη, προέκρινε ανάμεσα στα Καποδιστριακά Κτίρια την αποκατάσταση του Κυβερνείου και προώθησε τις διαδικασίες έως και τη λήξη της θητείας της.

Στα μέσα Οκτωβρίου του 2013, έγγραφο του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ενημέρωσε τον Δήμο ότι «η αρχική χορηγία περιορίστηκε στις 700.000 ευρώ». Αποτέλεσμα αυτής της αυθαίρετης περικοπής ήταν να βρεθεί στο στόχαστρο η διάδοχη Δημοτική Αρχή, με δήμαρχο τον Σάκη Σακκιώτη, εγκαλούμενη για την απώλεια των 800.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι από στις 12 Μαρτίου 2012, μετά τη διενέργεια μειοδοτικού διαγωνισμού, το έργο είχε κατοχυρωθεί στην ανάδοχη τεχνική εταιρεία, έναντι δηλαδή 914.250 ευρώ. Έτσι, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την ανεύρεση του υπόλοιπου ποσού, το οποίο τελικά καλύφθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Λίγους μήνες μετά την έναρξη των εργασιών, ο τότε δήμαρχος Αίγινας Σάκης Σακκιώτης δήλωσε στο «Saronic Magazine»: «Το έργο της επισκευής του Κυβερνείου για μένα είναι έργο ζωής». Η τροχοπέδη της γραφειοκρατίας, ωστόσο, δεν επέτρεψε να επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες του για την έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών στα τέλη του καλοκαιριού του 2014.
Aπό τον Aύγουστο του 2014 στον Ιούνιο του 2016
Οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τον τρόπο που μεθοδεύτηκε η απομάκρυνση του υλικού του Ιστορικού Αρχείου από το ιστορικό κτίριο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης του Κυβερνείου, οι κατά καιρούς καθυστερήσεις λόγω έλλειψης υλικών, αλλά και το πολύμηνο «πάγωμα» των εργασιών, μετά την τραγική διαπίστωση της αναγκαιότητας αποκατάστασης της σκεπής, είχαν ως συνέπεια τη διάψευση όλων των υπολογισμών και τη μετάθεση της παράδοσης του έργου, όχι έναν χρόνο, όπως ελπίζαμε, αλλά δύο χρόνια αργότερα. Τον Ιούνιο του 2016.
«Αυτή είναι η ημερομηνία για την οποία δεσμεύονται οι πολιτικοί μηχανικοί. Για την επισκευή της σκεπής χρειάστηκε να κάνουμε επισκέψεις στα αρμόδια υπουργεία, ακόμη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» τόνισε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης, ο τρίτος κατά σειρά δήμαρχος που ασχολείται με την αποκατάσταση του Κυβερνείου. Και πρόσθεσε: «Έγιναν πρόσθετες μελέτες, νέες αδειοδοτήσεις, κι έτσι ξεκίνησαν και πάλι εδώ και λίγες ημέρες οι εργασίες».
Ας ελπίσουμε ότι οι περί αποπεράτωσης του έργου διαβεβαιώσεις δεν θα διαψευσθούν για μία ακόμη φορά. Ότι ένα από τα ιστορικά κτίρια που κληρονόμησε στην Αίγινα ο Ιωάννης Καποδίστριας θα αποδειχθεί αντάξιο της ιστορίας του, ξεφεύγοντας από την… παράδοση που θέλει τα Καποδιστριακά Κτίρια να ρημάζουν. Ευχή όλων είναι, πάντως, να μην επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη του τότε δημοτικού συμβούλου Στέλιου Κοττάκη, που, υπαινισσόμενος την… τύχη του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (Φυλακές Αίγινας), είπε ότι «το έργο θα μείνει κι αυτό ημιτελές».
- See more at: http://www.saronicmagazine.com/?p=29710#sthash.E084kQoK.dpuf

Δημοσίευση σχολίου

 
Top