0

Περί νερού λόγος στη συνέντευξη που έδωσε στην Τόνια Ζαραβέλα ο αντιπεριφερειάρχης Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, μετά και την καθ' όλα θετική είδηση της απόρριψης των ενστάσεων των υποψηφίων αναδόχων του υποθαλάσσιου αγωγού από το ΣτΕ. 

Ο κ. Χατζηπέρος δήλωσε "αθεράπευτα αισιόδοξος" για την υλοποίηση του έργου, ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα της κατάστασης στο δίκτυο ύδρευσης, όσο και το ζήτημα των απωλειών δε βρίσκεται υπό την ευθύνη της Περιφέρειας και σημείωσε ότι η μη ένταξη του υποθαλάσσιου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ,αν και απογοητευτική, έδωσε την ευκαιρία στη χρηματοδότηση περισσοτέρων κοινωφελών έργων. 

Μάλλον ειλικρινής, ο αντιπεριφερειάρχης, δήλωσε γνώστης των προβλημάτων στην ύδρευση και αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της σύνδεσης της Αίγινας με νερό ΕΥΔΑΠ εντός της θητείας τους, έως δηλαδή το 2019. 

Ένα βήμα πιο κοντά στον υποθαλάσσιο μετά την απορριπτική απόφαση του ΣτΕ. Πόσα (και ποια) βήματα από τον αρχικό προϋπολογισμό μάς έχουν πάει πίσω οι ενστάσεις των υποψηφίων αναδόχων και ποιος ο νέος χρονοπρογραμματισμός του έργου;

Το γεγονός ότι το έργο έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης οφείλεται στην οργανωμένη προσπάθεια, τον προγραμματισμό αλλά και το συντονισμό εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, εμού του ιδίου-Αντιπεριφερειάρχη Νήσων (που το είχα προτείνει άλλωστε από τη δεκαετία του ’90) και των υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων σε στενή συνεργασία με το Δήμαρχο και το Δήμο Αίγινας. Όμως, όπως ήδη θα έχετε διαπιστώσει και σεις, ζούμε στην Ελλάδα της ατέλειωτης γραφειοκρατίας, της πολυνομίας, των επικαλύψεων αρμοδιοτήτων, κλπ.., με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο μας.

Παρά ταύτα, έχουμε προγραμματίσει, για τη Δευτέρα 10 Ιουλίου, να ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές, να επιλεγεί ο μειοδότης και μέχρι το τέλος του ’17 – αρχές του ’18 να ξεκινήσουν οι εργασίες! Βεβαίως, πάντα υπό την αίρεση ότι δε θα γίνουν αιτήσεις ακύρωσης εκ μέρους των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό.
  
Μπορεί τα χερσαία έργα υποδοχής του υποθαλάσσιου αγωγού να βρίσκονται στο απαιτούμενο στάδιο, όμως, έχετε εικόνα για την κατάσταση του δικτύου στην ενδοχώρα; 
Την ίδια ώρα οι απώλειες στο δίκτυο ύδρευσης της Αίγινας, αν και έχουν μετριαστεί, αποτελούν ένα βραχνά για κάθε δημοτική αρχή. Είναι  κάτι που προβληματίζει την Αντιπεριφέρεια Νήσων και –εν γένει- την Περιφέρεια, τη στιγμή μάλιστα, που για τις υδροληπτικές ανάγκες του νησιού επιχορηγείται γενναία ο δήμος; 

Φυσικά και γνωρίζουμε την κατάσταση στην ενδοχώρα του νησιού αλλά έγκειται στις αρμοδιότητες του Δήμου και όχι της Περιφέρειας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς μίμηση αποτελεί ο Δ. Αγκιστρίου, ο οποίος έχει πρωτοπορήσει στον τομέα αυτό με θεαματικά αποτελέσματα τόσο στα έσοδά του όσο και στην εξοικονόμηση νερού!
Η Περιφέρεια, ωστόσο, προσπαθεί οργανωμένα να βρεθεί φορέας για την αντιμετώπιση του προβλήματος τόσο στην Αίγινα όσο και στα υπόλοιπα νησιά. Σε κάθε περίπτωση είναι τραγικό να μεταφέρεται νερό με πλοία και μεγάλο κόστος για να το «πετάξουμε» στη θάλασσα!
Όραμα της Π.Ε. Νήσων παραμένει η ποιοτική και ποσοτική επάρκεια των υδάτων σε όλα τα νησιά μας και την Τροιζηνία. Για το λόγο αυτό έχουμε προγραμματίσει έργα σε όλα τα νησιά συμπεριλαμβανομένης, φυσικά, της Αίγινας, όπως η δημιουργία του φράγματος της Σκοτεινής που θα εξυπηρετήσει και τους φυστικοπαραγωγούς της περιοχής και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και η αξιοποίηση των νερών των βιολογικών καθαρισμών σαν ανταποδοτικό αγαθό για δευτερεύουσες χρήσεις των κατοίκων (π.χ. αναδασώσεις, πυρόσβεση, πότισμα, πλύσιμο δρόμων, κ.ά.).

Ο προκάτοχος σας κ. Κατσικάρης είχε καταφύγει στη δικαιοσύνη για τη διαφορά των κυβικών. Είναι μία υπόθεση που παρακολουθείτε, κι αν ναι, ποια η έκβασή της;

Το θέμα βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση: έχουν απολογηθεί οι εμπλεκόμενοι και εκκρεμεί η κατάθεση των θέσεων του Δήμου, οι οποίες δεν έχουν ζητηθεί ακόμα από τον τακτικό ανακριτή.   

Αν γυρίσουμε ακόμη περισσότερο το χρόνο, θα συναντήσουμε τις ανεπιτυχείς προσπάθειες Σακκιώτη για  την ένταξη του υποθαλάσσιου αγωγού στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, αλλά και το τρέχον. Αν τελικά δεν προχωρούσαμε τον υποθαλάσσιο με ίδιους πόρους της Περιφέρειας, ποιες προτεραιότητες «θα μπαλώνατε» με τα χρήματα αυτά;

Το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό αλλά κυρίως διαδικαστικό, άπτεται της υποστελέχωσης των υπηρεσιών και του αυστηρού θεσμικού πλαισίου, το οποίο μέρα με τη μέρα γίνεται πιο δύσκαμπτο, ανελαστικό πολλαπλασιάζοντας τις ανθρωποώρες και επιμηκύνοντας το χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ωφέλεια των φορολογουμένων πολιτών.
Φυσικά, το γεγονός ότι τρόπον τινά χάθηκαν τα χρήματα από το ΕΣΠΑ είναι απογοητευτικό, το γεγονός βεβαίως ότι το έργο θα πραγματοποιηθεί είναι ελπιδοφόρο! Άλλωστε, αν το δούμε αισιόδοξα, ουσιαστικά, τα χρήματα δε χάθηκαν αλλά διοχετεύτηκαν σε άλλα παρόμοια έργα κοινής ωφέλειας.

Είναι κοινή πεποίθηση μίας μεγάλης μερίδας Αιγινητών το «ότι και να λες Χατζηπέρο, το νερό δεν πρόκειται να έρθει». Εξακολουθείτε να δηλώνεται αισιόδοξος πως επί θητείας σας θα συμβεί το… «θαύμα του νερού»; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παραμένω αθεράπευτα αισιόδοξος και πεισματάρης αλλά πάντα ειλικρινής! Θέλω να πιστεύω ότι η πολύχρονη ιστορία μου το έχει, άλλωστε, αποδείξει. 

Εντοπίζετε πιθανώς στην παραπάνω στάση, κάποια τοπικά ή μη συμφέροντα που εναντιώνονται στην έλευση του υποθαλάσσιου αγωγού;

Δεν έχω χρόνο για να υποδύομαι τον Sherlock Holmes…! Τα όποια συμφέροντα, όμως, δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να μας εμποδίσουν να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας τόσο στην Αίγινα όσο και στα άλλα νησιά της Π.Ε. Νήσων. 

Δημοσίευση σχολίου

 
Top