0

της Μαριλένας Γιαννούλη από το saronicmagazine.com
Θερμή υποδοχή επιφύλαξε η Αίγινα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, το πρωί του Σαββάτου 20 Μαΐου, όταν βρέθηκε στο νησί επ’ ευκαιρία των εγκαινίων των νέων γραφείων της Δημοτικής Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας. Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, με επικεφαλής τον Γραμματέα της Οργάνωσης κ. Γιώργο Πρέκα, έσπευσαν να καλωσορίσουν τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο λιμάνι, όπου κατέπλευσε στις 10.30’ π.μ. Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης πέρασε από όλες τις καφετέριες της παραλίας, συνομίλησε με πολίτες, άκουσε ό,τι είχαν να του πουν (κι ήταν πολλά), φωτογραφήθηκε μαζί τους (ακόμα και selfie!), δείχνοντας ιδιαίτερα χαλαρός και ευδιάθετος σε αυτή την πρώτη δημόσια εμφάνισή του μετά την ψήφιση των επώδυνων μέτρων στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία του, την έχασε
Σκληρή κριτική άσκησε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στον Πρωθυπουργό κατά την ομιλία του στα γραφεία της Τοπικής Οργάνωσης Αίγινας, μετά την τελετή των εγκαινίων τους και το καλωσόρισμα που του απηύθυνε ο Γραμματέας κ. Γ. Πρέκας .


«Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία του, την έχασε» είπε, συμπληρώνοντας πως: «Κανείς δεν πιστεύει πια ότι αυτός είναι ο πολιτικός και ο πρωθυπουργός που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την κρίση. Αντίθετα, μας βάζει πιο βαθιά στην κρίση, μας βάζει πιο βαθιά στα μνημόνια». Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «το τέταρτο Μνημόνιο», που «εγκλωβίζει τη χώρα σε μία διαρκή λιτότητα, η οποία πηγαίνει πολύ πέρα από την περίοδο λήξης του τρίτου προγράμματος» και το οποίο «δυστυχώς, φέρνει πολύ σημαντικές επιβαρύνσεις για όλους τους Έλληνες, κυρίως, όμως, για τους ασθενέστερους, για τους συνταξιούχους, για τους χαμηλόμισθους».

«Υπάρχει και ένας άλλος δρόμος. Ένας άλλος δρόμος εξόδου από την κρίση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι: «αυτά τα οποία συμβαίνουν στη χώρα και αυτά τα οποία θα συμβούν, δεν είναι ένας νομοτελειακός μονόδρομος» και  συνέχισε: «Το σημαντικότερο, είναι ότι έχουμε ένα χρέος ως παράταξη να μην επιτρέψουμε στην κοινωνία να εγκλωβιστεί σε ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας, διχασμού, μιζέριας και ηττοπάθειας» και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μια «τολμηρή ατζέντα αλλαγών στην οικονομία και το κράτος» τονίζοντας: «Δεν μας ενδιαφέρει μόνο να κερδίσουμε τις εκλογές. Μας ενδιαφέρει να κυβερνήσουμε καλά. Μας ενδιαφέρει να είμαστε εμείς η Κυβέρνηση η οποία θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα Μνημόνια».

Πληρώσαμε ακριβά το λαϊκισμό
Στο κτήριο του παλιού δημαρχείου υποδέχτηκαν τον κ. Κ. Μητσοτάκη ο Δήμαρχος κ. Δ. Μούρτζης, οι Αντιδήμαρχοι, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημοτικοί Σύμβουλοι. Ιδιαίτερα θερμή ήταν η προσφώνηση του Δημάρχου, που αναφέρθηκε εκτενώς και στα μεγάλα προβλήματα του νησιού: το νερό, την εγκατάλειψη του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου, το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων. Στην σύντομη ομιλία του ο Αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας συνέδεσε το ιστορικό παρελθόν της Αίγινας και την παρουσία του Ιωάννη Καποδίστρια στο νησί με την πάγια ανάγκη για «συλλογική αυτογνωσία», προτρέποντας την «απόρριψη των φωνών του λαϊκισμού και των εύκολων λύσεων» και υπογραμμίζοντας πως «όσες φορές ακολουθήσαμε αυτό το δρόμο στην ιστορία μας το πληρώσαμε πολύ ακριβά» για να καταλήξει: «φοβάμαι ότι και τώρα πληρώνουμε πολύ ακριβά τις ψεύτικες υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις χωρίς κανένα απολύτως συγκεκριμένο αντάλλαγμα».





Μιλώντας για την ανάγκη των βασικών έργων υποδομής για την Αίγινα είπε πως θέλει να ελπίζει ότι θα υλοποιηθεί επιτέλους η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού «χωρίς άλλες περιπλοκές» και αναφέρθηκε στην προσωπική δέσμευσή του για εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Χαρακτήρισε πρόκληση το «πώς ένα νησί μεσαίου μεγέθους μπορεί να διαχειρίζεται τοπικά τα απορρίμματά του» και τόνισε την ανάγκη της κοινωνικής συναίνεσης, ώστε να βρίσκονται κοινά αποδεκτές λύσεις. Αναφερόμενος στο Ορφανοτροφείο εκτίμησε πως «αν υπάρχει φαντασία, σχέδιο, διάθεση να εμπλακεί και ο ιδιωτικός τομέας με ιδιωτικά κεφάλαια, μπορούν να δοθούν λύσεις σε κάποια χρονίζονται προβλήματα» και υποσχέθηκε ότι θα το μελετήσει.



Ιδιαίτερες στιγμές
  • Η πρώτη επίσκεψη του κ Μητσοτάκη (με δική του πρωτοβουλία) ήταν στο περίπτερο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φιστικοπαραγωγών Αίγινας, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να γευθεί το περίφημο Αιγινήτικο φιστίκι και σε άλλα σημεία πώλησής του στην παραλία του νησιού.
  • Ιδιαίτερη αδυναμία φάνηκε ότι έχει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στα μικρά παιδιά, που σταμάταγε για τα αγκαλιάσει, να τα φιλήσει, να τα χαϊδέψει, να τους μιλήσει.
  • Ανάμεσα στους χώρους που επισκέφθηκε ο κ. Κ. Μητσοτάκης ήταν και η Αίθουσα Τέχνης ΕΓΙΝΑ ΑΙΓΙΝΑ της κας Βάσως Καλουδιώτη, όπου θαύμασε τα εκθέματα και αναφέρθηκε στη συμβολή της για την πραγματοποίηση του περσινού αφιερώματος στο Γιάννη Μόραλη.
  • Ενθουσιάστηκε από τα εδέσματα του Μεζεδοπωλείου «Ο Σκοτάδης», όπου συνέφαγε με το Δήμαρχο και μέλη της διοίκησης του Δήμου, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Ν. Πτερούδη (που δεν σταμάτησε να τον ευχαριστεί για την προσφορά του), τη συνοδεία του και μέλη της Ν.Δ.
  • Απαντώντας σε παρατήρηση παρευρισκόμενου στο Δημαρχείο της Αίγινας σχετικά με εικόνα του Αγίου Νεκταρίου, που όταν του προσφέρθηκε από το Δήμαρχο είπε ότι θα την τοποθετήσει στο γραφείο του και την τύχη της αν αυτή προοριζόταν για τον κ. Τσίπρα είπε: «Εδώ θα φορέσει γραβάτα, την εικόνα δεν θα βάλλει στο γραφείο του;»
  • Η τελευταία επαφή του κ. Μητσοτάκη ήταν με παραδοσιακούς αμαξάδες, ενώ ευχήθηκε να καταφέρει να ξαναβρεθεί οικογενειακώς στο νησί και να ανακαλύψει τις ομορφιές του.
Τον Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας συνόδευαν: ο στενός του συνεργάτης Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο Βουλευτής Πειραιά κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο πρώην Γ.Γ. Περιφέρειας Αιγαίου και μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ε.Ε. κ. Σπύρος Σπυρίδων, η πολιτευτής κα Ζωή Ρούσσου, εκπρόσωποι του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και δημοσιογράφοι.

Μαριλένα Γιαννούλη

Δημοσίευση σχολίου

 
Top