0



Την 8η Νοεμβρίου η Εκκλησία τιμά τη Σύναξη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ, Γαβριήλ και όλων των ασωμάτων, αγγελικών δυνάμεων. Την ημέρα αυτή γιορτάζει και ο μικρός ναός των Ταξιαρχών στο χωριό της Παχείας Ράχης, ο οποίος τιμάται ειδικά στη μνήμη του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.


Ο ναός είναι μονόχωρος δρομικός κεραμοσκεπής, ενώ στη νότια πλευρά του υπάρχει μικρό παρεκκλήσιο των αγίων ιεραποστόλων Ιουλίου και Ιουλιανού, οι οποίοι κατάγονταν από το χωριό. Ο Ταξιάρχης αποτελεί παρεκκλήσιο της σημερινής ενορίας του Αγίου Διονυσίου.  Το εκκλησάκι  ήταν ο ενοριακός ναός του χωριού μέχρι και την κατασκευή του νέου ναού, τον ΙΘ' αι., στην οποία συνεισέφερε οικονομικά με δωρεά και ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας Ιω. Καποδίστριας. Ο μικρός αυτός ναός είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία του τόπου και όλου του νησιού, αφού εκεί κηρύχθηκε η Επανάσταση του 1821 στην Αίγινα.

Ο ναός του Ταξιάρχη και στο βάθος το καμπαναριό του Αγίου Διονυσίου.

Το διήμερο 7 και 8 Νοεμβρίου έλαβαν χώρα στο ναό οι πανηγυρικές ακολουθίες για τον εορτασμό της μνήμης του Ταξιάρχη. Το απόγευμα της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός και η αρτοκλασία, σε κλίμα ιδιαίτερης ευλάβειας και κατάνυξης, υπό το φως των κεριών και των κανδηλιών.




Το πρωί της Τρίτης 8 Νοεμβρίου τελέστηκε η ακολουθία του όρθρου και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Τις ακολουθίες τέλεσε ο εφημέριος του χωριού Αρχιμ. Φιλόθεος Πετράκος, ψυχή και ακούραστος εργάτης της ενορίας, με τις ενέργειες του οποίου και τη συνδρομή ενοριτών και κατοίκων του χωριού ανακαινίστηκε προ ετών τόσο ο ναός του Ταξιάρχη, όσο και ο ενοριακός ναός του Αγίου Διονυσίου.


 Ο π. Φιλόθεος αναφέρθηκε στο σύντομο κήρυγμά του στις αγγελικές δυνάμεις, στη σχέση τους με το Θεό και τον άνθρωπο και παρότρυνε το εκκλησίασμα να ομοιάσει στην αρετή στους αγίους αγγέλους, μέσα από την ενεργό μετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας. Ο ευπρεπισμός του ναού έγινε με επιμέλεια της κας Αργυρώς Αποστόλου επιτρόπισσας της ενορίας.
Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη και μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε κέρασμα, προσφορά ενοριτών, στον αύλειο χώρο του ναού.





Κείμενο και φωτογραφίες: Γεώργιος Ζαραβέλας

Δημοσίευση σχολίου

 
Top