0


απόσπασμα από ρεπορτάζ του SaronicMagazine.com


Στο νεοκλασικό της παραλίας, στο Παλαιό Δημαρχείο της Αίγινας, όπου σήμερα φιλοξενούνται τα γραφεία των δημοτικών κοινοτήτων του δήμου, στριμώχτηκαν το πρωί της Τρίτης 26 Ιανουαρίου οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι επίσημοι επισκέπτες και όλοι όσοι κάλυψαν την τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο Δημότη Αίγινας. Ελάχιστοι ήταν οι πολίτες που κατάφεραν να παρακολουθήσουν από κοντά τη στιγμή, όπου ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης παρέδωσε στον Προκόπη Παυλόπουλο το χρυσό κλειδί της πόλης, μα και να παρακολουθήσουν τη σύντομη αντιφώνησή του.

Ο κ. Παυλόπουλος είναι -σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στις σημερινές εκδηλώσεις- ο πρώτος εν ενεργεία και επίσημα προσκεκλημένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που καταφτάνει στο νησί εκατόν ογδόντα οκτώ χρόνια μετά την Ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια, ως πρώτου Κυβερνήτη.
Με λόγο εμπνευσμένο, εμπλουτισμένο ε συνεχείς αναφορές σε στίχους Ελλήνων ποιητών, και σημεία της ιστορίας του νησιού από την αρχαιότητας έως και σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ένας καλά διαβασμένος ομιλητής, που συνέδεσε τη θρησκεία με την πολιτική, την Αφαία, τον Καποδίστρια, τον Άγιο Νεκτάριο.
Ο κ. Παυλόπουλος έλαβε συν τοις άλλοις, ως αναμνηστικά δώρα το βιβλίο «Αίγινα» της κας Σφυρόερα, αλλά και δύο δημιουργήματα σε πέτρα από τους Αιγινήτες καλλιτέχνες Τάκη Μαρίνη και Σπύρο Γαλάρη.

«Συναισθάνομαι πλήρως ότι αυτή η τιμή δεν απευθύνεται σε εμένα, αλλά στο  θεσμό που προσκαιρώς εκπροσωπώ, και αποτελεί χρέος αυτή η ανακήρυξη -ως επίτιμου δημότη- να μη ξεχνώ την ιστορία και τα μηνύματα που αναβλύζουν από αυτόν εδώ τον δήμο. Τα μηνύματα είναι τέτοια, που στον τόπο τούτο ταιριάζει ο στίχος του Οδυσσέα Ελύτη από το»Άξιον Εστί», «αυτός ο τόπος, ο μικρός, ο Μέγας», είπε, όπως θα ακούσετε και στο βίντεο που ακολουθεί με ολόκληρη την ευχαριστήριο αντιφώνησή του, ο Ανώτατος Θεσμικός Άρχων της Ελλάδας. Συνεχίζοντας, συμφώνησε με τον κ. Μούρτζη στην αναγκαιότητα αναστήλωσης των νεότερων Καποδιστριακών Μνημείων «το κτήριο των Φυλακών έχει μείνει σήμερα ως σύμβολο Αντίστασης, ως σύμβολο Δημοκρατίας, ως σύμβολο Ελευθερίας». Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους παρισταμένους για τη μεγάλη τιμή, διαβεβαιώνοντας ότι καθ’ όλη τ διάρκεια της θητείας του, κι όσο περνά από το χέρι του θα βοηθήσει η Αίγινα να είναι αντάξια της ιστορίας της.


















Παρόντες στην τελετή υπήρξαν οι πρώην δήμαρχοι Αίγινας κ. Σάκης Σακκιώτης, Τρύφων Γκότσης και Γιώργος Τζίτζης, οι δήμαρχοι Ναυπλίου, Κέρκυρας και Καλαβρύτων, αλλά και εκπρόσωποι φορέων από το δίκτυο Ιωάννης Καποδίστριας, που παρακολούθησαν το τελευταίο διήμερο των εκδηλώσεων της επετείου Άφιξης και Ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια.


Δημοσίευση σχολίου

 
Top