0

Με το έργο "Θρόνος Αντίκα", ξεκινά το 7ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας με την Αιγινήτισσα ηθοποιό Δέσποινα Γιαννούλη να μας χαρίζει απόψε στην Αυλή του Λαογραφικού Μουσείου έναν χαρακτηριστικό μονόλογο. 

Το έργο βασίζεται στη νουβέλα με πλήρη τίτλο «Θρόνος Αντίκα χαρίζεται εις ρέκτην…» από τη συλλογή διηγημάτων «Μου σερβίρετε ένα βασιλόπουλο, παρακαλώ;» (γραμμένο το 1982).


Σε αυτή τη νουβέλα η Λιλή Ζωγράφου, χρησιμοποιώντας τον κεντρικό αφηγητή, βρίσκει την ευκαιρία να μας καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Και πάνω από όλα, να καθίσει κατ’ αρχάς τα μικροαστικά ήθη της Ελλάδος τα οποία, κατά την άποψή της, καθόρισαν την κοινωνικοπολιτική εξέλιξη της χώρας για περισσότερο από 60 χρόνια σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας.

Ο αφηγητής, Τεό Ταδούλης, απολογείται για τη δολοφονία της γυναίκας του. Ο αναγνώστης βρίσκεται στην «αμήχανη» θέση να πρέπει ο ίδιος να επιλέξει εάν αυτό που διαβάζει είναι ένα δικαστικό δράμα (και ενίοτε μελόδραμα), ένα ψυχολογικό ή πολιτικό θρίλερ ή μία ηθογραφική κωμωδία στα χνάρια των σύγχρονων Ελλήνων σατιρικών συγγραφέων. Το κείμενο βρίθει στερεοτύπων, με πρόθεση από τη συγγραφέα την αναίρεσή τους. Με υλικά μέσα από τη μικροαστική κουλτούρα της Ελλάδος καταφέρνει να φτιάξει ένα κείμενο πρωτότυπο, ιδιαίτερα για την εποχή του. Μία ανατομία των έγγαμων σχέσεων στις μεγαλουπόλεις της χώρας, και κυρίως της πρωτεύουσας, με στόχο την ανάδειξη του πυρήνα των πνευματικών και ηθικών αδιεξόδων της χώρας.

Και η Λιλή Ζωγράφου, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, γράφει το πλέον προφητικό της κείμενο, επικοινωνώντας παράλληλα με κάποια από τα πλέον σημαντικά έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, όπως το «Τρίτο Στεφάνι» του Κ. Ταχτσή και το «Πεθαίνω σα χώρα» του Δ. Δημητριάδη.

Συντελεστές
Κείμενο: Λιλή Ζωγράφου
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Θωμάς Βελισσάρης
Σκηνογραφία – Ενδυματολογία: Rosa Karac
Ενορχήστρωση - Μουσική: Ντίνος Τσέλης
Σχεδιασμός αφίσας: Σοφία Παπαδοπούλου
Video/trailer: Σταύρος Συμεωνίδης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος
Ερμηνεία: Δέσποινα Γιαννούλη
Διάρκεια: 65 λεπτά

Δημοσίευση σχολίου

 
Top