0

Το έργο του Νίκου Νικολάου «Βάρκες στην Αίγινα» από τη μόνιμη συλλογή της παρουσιάζει η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.
Ο Νίκος Νικολάου γεννήθηκε στην Ύδρα το 1909. Το 1929 μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας όπου σπούδασε ως το 1936 ζωγραφική. Το 1937 πήγε υπότροφος πρώτα στη Ρώμη και μετά στο Παρίσι όπου σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ζωγραφική, τοιχογραφία ενώ πήρε και μαθήματα ψηφιδωτού. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τη τοιχογραφία και τη σκηνογραφία ενώ το 1960 εγκαταστάθηκε στην Αίγινα. Το 1964 έγινε καθηγητής στην ΑΣΚΤ διδάσκοντας ως το 1974. Πέθανε στην Αθήνα το 1986.
Μια τέντα πάνω στην οποία διακρίνεται η λέξη καφενείο, περιορίζει τη σκηνή στο πρώτο επίπεδο. Δύο καΐκια είναι τοποθετημένα πλάγια. Στο εικονιζόμενο στα αριστερά φαίνεται μόνο η πρύμνη του, ενώ αυτό που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του πίνακα, εικονίζεται ολόκληρο εκτός από το πάνω μέρος του καταρτιού που κρύβεται από την τέντα. Στο βάθος εικονίζονται πολύ αφαιρετικά καΐκια και μια βάρκα με κωπηλάτη. Η απόδοση είναι ιμπρεσιονιστική. Τα κύρια χρώματα του έργου είναι το λευκό, το καφέ, το γαλάζιο, το κόκκινο και το πράσινο.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top