0


Άρχισαν τα όργανα για τον δήμαρχο Αίγινας κ Δημήτρη Μούρτζη στην εμβληματική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τις περιβόητες δημαιρεσίες, η οποία συνέρχεται κατά τον νόμο στον μέσον της δημαρχιακής θητείας, προκειμένου να ανανεώσει την θητεία του Προέδρου, του Αντιπροέδρου, του Γραμματέα  και των Επιτροπών του Συμβουλίου.
Φυσικά, η είδηση δεν προέκυψε από τις πιθανολογούμενες αλλαγές προσώπων στην κορυφή της διοίκησης, που άλλωστε δεν υπήρξαν, αλλά από την προφανή αδυναμία του κ Μούρτζη να διαχειριστεί τις κρίσιμες επιλογές προσώπων στο μέσον της δημαρχιακής του θητείας, δέσμιος όπως φαίνεται των παρασκηνιακών του δεσμεύσεων (ταξίματα, γραμμάτια, ρουσφέτια, υποσχετικές) στο πλαίσιο των δυο παρατάξεων που συνέπραξαν το 2010 για να κερδίσουν τις εκλογές.
‘Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στην άποψη ότι της κρίσιμης αυτής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου προηγήθηκε ένα πολυήμερο και επίμονο παζάρι μεταξύ δημάρχου, αντιδημάρχων, Προέδρου και δημοτικών συμβούλων ενδιαφερομένων για αναβάθμιση, ενώ πολλά φημολογούνται και για το περιβόητο «Προσυμβούλιο» της παράταξης Μούρτζη, όπου φαίνεται άνοιξαν πια οι ασκοί του Αιόλου…
ΑΙΓΙΝΑ ΔΗΜΟΣ 2017 1
Αν και η κυοφορούμενη ενδοπαραταξιακή κρίση  δεν φάνηκε στις χθεσινές ψηφοφορίες όπου τα προταθέντα από τον δήμαρχο πρόσωπα εξελέγησαν με άνετη πλειοψηφία, η ατμόσφαιρα μιας υποβόσκουσας έντασης και μιας …βουβής πλειοψηφίας, κυριάρχησαν χθες βράδυ στην αίθουσα του Μεριστού.  Μάλιστα, την ώρα που οι διεργασίες για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων έφταναν στην τελική ευθεία, οι ψίθυροι στα πίσω έδρανα της αίθουσας  άρχισαν να δυναμώνουν. Πρωταγωνιστές οι κ.κ.  Λευτέρης Πάλλης και Δημήτρης Καραγιάννης, που εξέφρασαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους για τα τεκταινόμενα, μιλώντας για προδοτικές τακτικές που ακολουθήθηκαν και συμφωνίες που δεν υλοποιήθηκαν ποτέ. «Μας προδώσατε, σας στείλαμε μπροστά και μας πουλήσατε. Βγάλατε αυτόν τον «άστηλο» και «άστεγο». Και οι δύο κύριοι, στα θεωρία, έκαναν λόγο για αθέτηση της φημολογούμενης προεκλογικής συμφωνίας περί διοίκησης  εξ ημισείας  από τους κ.κ. Δημήτρη Μούρτζη και Γιάννη Δέδε.
 Κατά τα λοιπά, η συνεδρίαση κύλησε…ησύχως! Στην έναρξη, ο προεδρεύων της συνεδρίασης κ. Αντώνης Μούρτζης , ξεκίνησε την ειδική συνεδρίαση με μια σύντομη εισήγηση με θέμα την άμεση ανταπόκριση της διοίκησης στα αιτήματα και τα προβλήματα των πολιτών, τονίζοντας «θα συνεχίσουμε να πράττουμε έτσι μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μας». Και ο δήμαρχος Αίγινας Δημήτρης Μούρτζης, με τη σειρά του, ευχαρίστησε όλους εκείνους που στις τόσο δύσκολες στιγμές του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στάθηκαν αντάξιοι του ρόλου τους, υπερέβαλαν εαυτό και «είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία της Αίγινας έχει να πει καλά λόγια γι’ αυτούς, όσες εντάσεις κι αν προκύψουν, χωρίς διαχωρισμούς.» Ενώ, θέλησε να βγει εκτός …θέματος και να καταδικάσει όλους εκείνους που δημιουργούν εντάσεις με ανώνυμα σχόλια, χαρακτηρίζοντάς τους ως εχθρούς της Αίγινας και «όχι εχθρούς του Μούρτζη».
Οι επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Φίλιππος Τζίτζης και Αντώνης Ντελής δεν συμφώνησαν με τον δήμαρχο Αίγινας ότι όλα έβαιναν καλώς τα προηγούμενα δυόμιση χρόνια της θητείας Μούρτζη. «Τα πράγματα έγιναν μάλλον με τον πιο μέτριο τρόπο, ευχόμαστε λιγότερο μηδενισμό και μικροπολιτική τα επόμενα δυόμιση χρόνια, χωρίς τη λογική της παρέας και τα δύο – τρία άτομα που κυβερνούν την Αίγινα. Κε δήμαρχε, θα ήταν καλύτερα να ψάξετε ποιοι είναι οι ανώνυμοι δίπλα σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλιππος Τζίτζης με τον κ. Αντώνη Ντελή στους ίδιους τόνους να συνεχίζει: «Ούτε εμείς συμφωνούμε ότι ακολουθήθηκε καλός δρόμος. Αυτό βέβαια κρίνεται από τους πολίτες, περίμεναν περισσότερα, περίμεναν τα γκολ που δεν ήρθαν, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πλειοψηφία».
ΑΙΓΙΝΑ ΔΗΜΟΣ 3
Οικονόμου, Τσατήρης, Σαλπέα στο Προεδρείο του ΔΣ
Με 16 υπέρ έναντι 7 λευκών ψηφοδελτίων επανεκλέχθηκε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας ο κ. Νίκος Οικονόμου, σπάζοντας  το σερί της  μίας θητείας από την εποχή του αείμνηστου Παναγιώτη Πρωτονοτάριου.
Με 19 υπέρ έναντι 4 λευκών εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας ο κ. Γιώργος Τσατήρης, με πρόταση της μειοψηφίας.
Με 16 υπέρ έναντι 7 λευκών ψηφοδελτίων επανεκλέχθηκε γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας  η κα Καίτη Σαλπέα, αποδεχόμενη με «βαριά καρδιά» την υποψηφιότητά της, μετά την απροθυμία των υπολοίπων να διεκδικήσουν τη θέση. «Αφού δε θέλει κανείς άλλος, τι να κάνω;», είπε χαρακτηριστικά η κα Σαλπέα.
ΑΙΓΙΝΑ ΔΗΜΟΣ 2
ΑΙΓΙΝΑ ΔΗΜΟΣ 5
ΑΙΓΙΝΑ ΔΗΜΟΣ 4
Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, δηλώνοντας πιστός στις υποσχέσεις της πρώτης του θητείας, τόνισε ότι και αυτή τη φορά με συναίνεση, σύνθεση και διάλογο θα πορευτεί, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις. «Ευχαριστώ την κα Σαλπέα και τον κ. Αγή Μαρμαρινό», τόνισε, ενώ είπε ότι δε θα ασχοληθεί με ανώνυμα σχόλια. Δύο παρατηρήσεις έκανε ο κ. Ντελής σχετικά με την προετοιμασία των θεμάτων και τον χρόνο εισόδου τους στην ημερήσια διάταξη των συνεδριάσεων.
«Άκυρη η διαδικασία»
Ένσταση υπέβαλαν όμως, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή προέδρου, οι παρόντες πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων και της Τοπικής Κοινότητας Αίγινας. Βασική ένστασή τους η μη λήψη της παρουσίας  τους στην αρχή της συνεδρίασης. Η ένσταση καταγράφηκε στα πρακτικά και η διαδικασία προχώρησε.
«Κε δήμαρχε είστε ανθοδέσμη»
Δεύτερη ένταση προέκυψε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για το Προεδρείο. Και πάλι ο κ. Πάλλης, έχοντας αποφασίσει να απόσχει από τις λοιπές διαδικασίες για τη ψήφιση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών των δύο επιτροπών, με δυνατή φωνή απευθυνόμενος στον δήμαρχο είπε: «Να χαίρεσαι το αετόπουλο (υπονοώντας τον κ. Ζορμπά) και την πεντάδα σου κε δήμαρχε. Ανθοδέσμη σε έχουν. Έπεσες από την Ακρόπολη και δε βράχηκες.»  Στα αιχμηρά αυτά σχόλια του κ. Λευτέρη Πάλλη, κανένας –απορίας άξιον- από τους δημοτικούς συμβούλους, ούτε ο δήμαρχος  απάντησε ή αντέδρασε.
Τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής
Με τον κ. Δούκα να αποχωρεί στηλιτεύοντας εκτός μικροφώνου τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν κατά την ψήφιση των τακτικών μελών της Οικονομικής Επιτροπής, δηλώνοντας την ένστασή του για όσα προβλέπονται από το νόμο, και τα έξι προτεινόμενα μέλη ψηφίστηκαν ως εξής:
Τακτικοί
Ζορμπάς Ιωάννης : 18 ψήφοι
Μαρμαρινός Σταμάτης: 14 ψήφοι
Μούρτζης Γιώργος: 17 ψήφοι
Παπαδόπουλος Ιωάννης 15 ψήφοι
Πτερούδης Νικόλαος: 14 ψήφοι
Σκαλτσιώτης Γεώργιος: 15 ψήφοι

Αναπληρωματικοί
Μαρμαρινός Αγής: 16 ψήφοι
Μούρτζης Αντώνης: 17 ψήφοι
Πάλλης Στέλιος: 16 ψήφοι
Σαλπέα Αικατερίνη: 16 ψήφοι
Τσούρης Αργύρης: 17 ψήφοι

Τα μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής
Τακτικοί
Δούκας Γεώργιος: 16 ψήφοι
Μαρμαρινός Σταμάτης: 15 ψήφοι
Μούρτζης Γεώργιος: 17 ψήφοι
Παπαδόπουλος Ιωάννης: 15 ψήφοι
Σκαλτσιώτης Γεώργιος: 15 ψήφοι
Τσούρης Αργύρης: 15 ψήφοι

Αναπληρωματικοί
Πάλλης Στυλιανός: 16 ψήφοι
Σαλπέα Αικατερινή: 16 ψήφοι
Λορέντζος Θανάσης: 15 ψήφοι
Μαρμαρινός Αγής: 15 ψήφοι
Μούρτζης Αντώνης: 15 ψήφοι

πηγή: saronicmagazine

Δημοσίευση σχολίου

 
Top