0

Τελικά "μούρη" αυτός ο Κολλάτος. Με την καλή έννοια του όρου βεβαίως, αφού όχι μόνο "κουβάλησε" την πρωταγωνίστρια του "Ξαφνικού έρωτα", και αγαπημένη διαχρονικά Μπέτυ Λιβανού στο φιστικοτόπι των φρι αυγουστιάτικων προβολών του, αλλά και μας μετέφερε στην...Αίγινα, όπου η αρχαία γκόμενα  (του ...κανένα τελικά) Βριτόμαρτις, έγινε Αφαία για να αποφύγει πολλαπλές  ...παρενοχλήσεις αλλά και στη Λισαβόνα, όπου το μέσα της σιωπής της ηρωίδας μετατρέπεται σε ηχηρή κραυγή ερωτικής καταξίωσης της αιώνιας γυναίκας που απ' τα χρόνια της Σαπφούς κραυγάζει: καλόν οτω τις έραται. ..

Και η θαυμάσια αυτή ερωτική ταινία του 1983 του Γιώργου Τσεμπερόπουλου βασίζεται στο μυθιστόρημα "Τάλγκο" του βραβευμένου με το γαλλικό Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος του 2007 Βασίλη Αλεξάκη .

Και γράφει σχετικά μεταξύ άλλων η Βασιλική Πιτούλη: "Το Ταλγκο. ..έχει την αμεσότητα της πρωτοπρόσωπης αφήγησης, και μάλιστα από μια γυναίκα παντρεμένη, η οποία σ όλη τη διάρκεια του βιβλίου απευθύνεται στον εραστή της. Η φωνή της γίνεται κραυγή ή ψίθυρος, κατά περίπτωση, ,αλλά συνέχεια είναι φωνή γυναίκας ερωτευμένης η οποία γνωρίζει βαθιά ότι η πατρίδα της είναι εκείνος που αγαπά...

...Ο ίδιος εραστής της γυναίκας αφηγήτριας είναι μετανάστης στη Γαλλία, και στο δεύτερο επίπεδο ανάγνωσης διαφαίνεται η ιδέα ότι η αγάπη και η γλώσσα είναι οι ισχυρότερες πατρίδες που υπάρχουν...

Ο θάνατος, το αντίπαλον δέος του έρωτα υποβόσκει σ' όλο το βιβλίο. Η οχύρωση στην παιδική ηλικία δεν είναι παρά φόβος θανάτου. Η απειλή του θανάτου του ίδιου του έρωτα οδηγεί την Ελένη σε μια αλλοτρίωση από τον ίδιο της τον εαυτό..." Το "Ταλγκο" αποτελεί μια ελεγεία που καταδεικνύει την ευαισθησία του συγγραφέα και την ικανότητα του να ατενίζει τον κόσμο με θηλυκή ματιά, και αυτό είναι ένας αναντίρρητος πλούτος. Τι να προσθέσουμε εμείς στην ικεσία του άσματος που διαπερνά όλη την ταινία, "Έλα για λίγο?"
















Κομνηνός Α. koymel35@hotmail.com


Δημοσίευση σχολίου

 
Top