0





Ο Μόραλης, θα πουν οι περισσότεροι, συνήθιζε να κοντοστέκεται στο λιμάνι και να παρατηρεί. Πότε ταξιδιώτης εν αναμονή, πότε περιπατητής στην παραλία, η κίνηση των υδροπτέρυγων πλοίων τού κέντριζε το ενδιαφέρον και τον ενέπνεε –όμοια και τα τόσα στοιχεία της Αίγινας- να δημιουργήσει μερικά από τα ομορφότερα έργα του, όπως το γλυπτό «Χωρίς Τίτλο», που κοσμεί από τις αρχές της εβδομάδας το λιμάνι της Αίγινας.


Επ’ ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννησή του Γιάννη Μόραλη, και το μεγάλο αφιέρωμα του δήμου Αίγινας και της ΚΕΔΑ στον σπουδαίο εικαστικό, έγιναν εχθές το βράδυ τα επίσημα εγκαίνια του γλυπτού, παρουσία του δημάρχου της Αίγινας, της αντιπροέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, αλλά και του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Φεστιβάλ Φιστικιού. Μ’ ένα σύντομο λόγο, ο δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης ευχαρίστησε την Γκαλερί Ζουμπουλάκη για την παραχώρηση του γλυπτού, λέγοντας:
«Ο Γιάννης Μόραλης, ο γλυπτής, ο ζωγράφος, ο χαράκτης, που αγάπησε και εμπνεύστηκε στην Αίγινα, συνήθιζε να υπογράφει τα έργα του αναγράφοντας πρώτα τον τόπο μας και έπειτα το όνομά του. Δεν είχα τη χαρά να τον τιμήσω εν ζωή, η στιγμή αυτή ήρθε τώρα, λίγα χρόνια μετά τον θάνατό του.» Λίγο πριν τον φωτισμό του έργου, η αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ Καίτη Σαλπέα, όσο και ο πρόεδρος του Φ.Φ. Γιώργος Καλόφωνος, ευχαρίστησαν την κα Πέγκυ Ζουμπουλάκη, δηλώνοντας ότι ξεκινούν οι ενέργειες για την εύρεση καταλληλότερου χώρου για τη μόνιμη εγκατάσταση του γλυπτού σε αρμονία με το δημόσιο περιβάλλον της Αίγινας.

Την έναρξη της εκδήλωσης σήμανε το μουσικό σχήμα των Ναυτοπροσκόπων, ενώ η τελετή των εγκαινιών ολοκληρώθηκε με μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι από την Πολυφωνική Χορωδία της Αίγινας. Με τα επίσημα αποκαλυπτήρια του έργου, δεκάδες άσπρα μπαλόνια με λευκά φώτα, αφέθηκαν στον ουρανό και χάθηκαν σαν άστρα στον  καλοκαιρινό αέρα.



Τόνια Ζαραβέλα
t.zarvl@gmail.com




Δημοσίευση σχολίου

 
Top