1



Υλικά του οτιδήποτε προσφέρει στην ακρογιαλιά το κύμα. Έμπνευσή του οι πλαταγισμοί που παρασύρουν στην άμμο κομμάτια από ξύλα λαξεμένα απ’ τ’ αλάτι της θάλασσας, κουφάρια καϊκιών, σπασμένες στάμνες, βότσαλα, παλιά, ξεχασμένα στις άκριες, σιδερικά. Κάθε ταξίδι του Γρεβενιώτη γλύπτη Γιώρου Παπακωνσταντίνου στη νησιωτική Ελλάδα είναι μία ευκαιρία να αναζητήσει τις πρώτες ύλες της καλλιτεχνικής του δημιουργίας και να πλάσει τις δικές του ανάγλυφες, επιβλητικές αγιοτροπίες, τους ιδιαίτερους πέτρινους, ξύλινους και γύψινους θεούς της μυθολογίας. 

Ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας θα φιλοξενήσει για ολόκληρο τον Αύγουστο την πραγματικά εντυπωσιακή έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής «Η θάλασσα κι εγώ» του Γιώρου Παπακωνσταντίνου, με τη συμμετοχή της  -εδώ και μόλις τρεις μήνες- ζωγράφου Γιούλας Τσιάντη. 

Η μεγάλη λαχτάρα του γλύπτη να ανακαλύψει την θάλασσα, τον οδήγησε ανεπαίσθητα, όπως μας λέει, στο να χρησιμοποιήσει καθετί -σχεδόν- που αυτή κρύβει στα νερά της, και να σμιλέψει μορφές στις τρεις διαστάσεις της στεριάς. Αυτές οι φιγούρες είναι που καλωσορίζουν τον επισκέπτη στο μικρό εντευκτήριο του συλλόγου κάθε βραδιά απ’ τις 19:00 έως τις 23:00. Είναι ο Διόνυσος, ο Ορφέας, η Αθηνά στο προαπάντημα της αυλής.  Μόλις ανοίγει η πόρτα της αίθουσας, οι καλλιτέχνες μάς συστήνουν την Θεοτόκο, τον Άγιο Νικόλα, και μας  καλούν να πλάσουμε με τη δική μας φαντασία τα πιθανά χαρακτηριστικά του προσώπου τους, την εγκράτεια του στόματος, την καθαρότητα και την αγνότητα του βλέμματος τους. Οι πίνακες της Γιούλας Τσιάντη, αφουγκράζονται κι εκείνοι την ανησυχία της θάλασσας, και αποτυπώνουν ειδυλλιακές στιγμές της ελληνικής φύσης.

Καθημερινά, λοιπόν, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα, με όπλο την αφή του, να ακολουθήσει το ταξίδι των υλικών και να καμαρώσει το τόσο ιδιαίτερο αποτέλεσμα των συνδυασμών τους.














Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 8 Αυγούστου στις 20:00 στο χώρο του Συλλόγου Γυναικών Αίγινας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top